تنیس باکس _ ایگا اشویانتک Iga Swiatek سال ۲۰۰۱ در ورشو متولد شد. پدرش توماس ورزشکار سابق المپیکی در رشته قایقرانی و مادرش ارتودنتیست است. خواهر بزرگترش آگاتا هم که روزگاری مثل او تنیس بازی میکرد در حال حاضر در دانشگاه لوبلین لهستان به تحصیل در رشته دندانپزشکی مشغول است.
داستان از اینجا آغاز میشود که توماس میخواست دخترهایش ورزشکار حرفهای شوند و ترجیحش این بود آنها در ورزشهای انفرادی فعالیت کنند تا شانس موفقیتشان بیشتر باشد. آگاتا در ابتدا شنا را انتخاب کرد اما بعد از مدتی به تنیس روی آورد و ایگا هم که متأثر از خواهرش بود تصمیم گرفت ورزش تنیس را دنبال کند. آگاتا در سال ۲۰۱۳ زمانی که حدود ۱۵ سال داشت در رده نوجوانان در چند تورنمنت شرکت کرد ولی مصدومیتهای پیدرپی باعث شد تا او تنیس حرفهای را برای همیشه کنار بگذارد.
ادامه مسیر موفقیت
ایگا اما بر خلاف خواهر بزرگترش تنیس را رها نکرد و به راه خود ادامه داد. او در بخش نوجوانان خوش درخشید. در سال ۲۰۱۵ هنگامیکه تنها ۱۳ سال داشت دو عنوان متوالی در مسابقات رده ۴ نوجوانان به دست آورد.
در سال ۲۰۱۶ ایگا برای نخستین بار در بخش نوجوانان گرند اسلم رولان گاروس حضور یافت و در هر دو رده انفرادی و دونفره تا مرحله ۱/۴ نهایی صعود کرد.
اشویانتک در نیمه نخست سال ۲۰۱۷ نیز پرقدرت ظاهر شد. اگر چه در بخش انفرادی اوپن استرالیا در دور نخست حذف شد. اما در رده دونفره بههمراه مایا چوالینسکا برای اولین بار به فینال یک گرند اسلم رسید. او در مسابقات رولان گاروس هم عملکرد خوبی داشت. تا دور ۱/۴ نهایی مسابقات صعود کرد، اما کمی بعد به دلیل مصدومیت مچ پا زیر تیغ جراحی رفت و ۷ ماه خانهنشین شد.
سال 2018 برای ایگا
ایگا با اینکه در سال ۲۰۱۸ به علت مصدومیت نتوانست در تورنمنتهای زیادی شرکت کند. اما میتوان گفت بهترین فصل خود در رده نوجوانان را پشت سر گذاشت. او که بعد از غیبتی طولانی به میادین بازگشته بود، در آزاد فرانسه و در بخش انفرادی به نیمهنهایی رسید و از آن بهتر در رقابتهای دونفره توانست بههمراه کیتی مکنلی به عنوان قهرمانی دست پیدا کند.
پس از این نوبت به گرند اسلم ویمبلدون رسید. ایگا در این رقابتها تنها در بخش انفرادی شرکت کرد و با عملکردی بینقص در طول این مسابقات به اولین گرند اسلم خود در رده انفرادی نوجوانان دست یافت.
همزمان با حضور در مسابقات نوجوانان، اشویانتک از سال ۲۰۱۶ شروع به رقابت در مسابقات بزرگسالان ITF کرد و حضورش در این مسابقات تا پایان سال ۲۰۱۸ ادامه یافت. او در این مدت، ۷ مرتبه به فینال مسابقات مختلف ITF – از تورنمنتهای ۱۰ هزار دلاری گرفته تا رقابتهای ۶۰ هزار دلاری – رسید و هر ۷ بار جام قهرمانی را بالای سر برد.
عملکرد خوب ایگا موجب شد تا این بازیکن لهستانی از رتبه ۶۹۰ جهان در پایان سال ۲۰۱۷، به رتبه ۱۷۵ جهان در پایان سال ۲۰۱۸ برسد.
از سال ۲۰۱۹، اشویانتک حضور خود مسابقات حرفهای زنان “WTA” را آغاز کرد و در گرند اسلم آزاد استرالیا برای اولین بار در جدول اصلی یک تورنمنت حرفهای شرکت کرد. او در دور اول آنا بوگدان نفر شماره ۸۲ جهان را شکست داد. اما در دور دوم از کامیلا جورجی شکست خورد و از گردونه رقابتها کنار رفت.
اولین دستاورد اشویانتک
اولین دستاورد اشویانتک در تور حرفهای زنان، کسب عنوان نایبقهرمانی در مسابقات آزاد لوگانو ۲۰۱۹ بود. او در فینال اگرچه مغلوب پولونا هرتزوگ شد. اما موفق شد در ۱۷ سالگی برای اولین بار در جمع ۱۰۰ نفر برتر تنیس زنان قرار بگیرد.
در ادامه سال ۲۰۱۹، اشویانتک در رولان گاروس تا مرحله چهارم بالا آمد. اما در این مرحله مغلوب نمایش کوبنده سیمونا هالپ مدافع عنوان قهرمانی شد و کنار رفت. در گرند اسلمهای بعدی ایگا نمایش ضعیفی داشت و در دور اول ویمبلدون و یو اس اوپن حذف شد.
سال ۲۰۲۰ برای ایگا با مسابقات گرند اسلم آزاد استرالیا شروع شد. او در این مسابقات تا دور چهارم بالا آمد و یک پیروزی مهم مقابل نفر شماره ۲۰ جهان یعنی دونا وکیچ به دست آورد. اشویانتک در مسابقات آزاد قطر هم یکبار دیگر وکیچ را شکست داد. و این آخرین پیروزی او قبل از تعطیلی ۶ ماهه مسابقات تنیس به دلیل شیوع ویروس کرونا در جهان بود.
با از سرگیری رقابتها، ایگا در مسابقات اوپن آمریکا حضور یافت و دو مسابقه اول خود را با پیروزی پشت سر گذاشت. اما در دور سوم مغلوب ویکتوریا آزارنکا شد که نمایش درخشانی در این مسابقات داشت و نهایتاً به فینال رسید.
مسابقات گرند اسلم
پس از اوپن آمریکا نوبت به رقابتهای گرند اسلم رولان گاروس رسید که بهعلت شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاده بود. پیش از مسابقات، کمتر کسی برای اشویانتک که رتبه ۵۴ـم جدول ردهبندی را در اختیار داشت شانسی قائل بود. در واقع هیچ کس برای اشویانتک شانسی قائل نبود، اما بعد از اینکه او در دور چهارم توانست سیمونا هالپ بخت اصلی قهرمانی را قاطعانه کنار بزند. نگاهها به سمت بازیکن لهستانی چرخید و زمزمههایی آغاز شد. اشویانتک با سبک تماشاگرپسند و ضربات متنوعش مرحله به مرحله حریفانش را به زانو درآورد. و در میان شگفتی همگان خود را به فینال رساند. او در گام آخر هم در مقابل سوفیا کنین، مطمئن و مسلط ظاهر شد. و با شکست قهرمان آزاد استرالیا به اولین گرند اسلم خود رسید.
اشویانتک تا پیش از این هیچ قهرمانی دیگری در مسابقات حرفهای زنان کسب نکرده بود. با فتح رولان گاروس به اولین قهرمان لهستانی یک گرند اسلم بدل شد. و یک دستاورد تاریخی برای ورزش کشورش به ارمغان آورد.
جالب است بدانید اشویانتک که از طرفداران پروپاقرص رافائل نادال است. همچون خود او در ۱۹ سالگی و در رولان گاروس به اولین گرند اسلم خود رسید.